Info – Brygga gott kaffe

Vi rekommenderar att du brygger Extra Aroma i en pressbryggare eller en elektrisk bryggare med värmeelement som ger minst 1100 Watt.

Gör så här i pressbryggare:

  • Dosera ca ett mått kaffe per kopp kaffe som ska bryggas.
  • Koka upp vatten (låt det inte koka) och häll det över kaffet i pressbryggaren.
  • Rör om och låt det dra ca 3–4 minuter innan du pressar ned kaffet med hjälp av filtret. Servera kaffet omedelbart!

 
Gör så här i el-bryggare:

  • Se till att bryggaren har tillräckligt bra värmeelement (cirka 1100–1200 Watt eller mer) så att den kan ge bra temperatur och då ge kaffets aromämnen en chans att utvinnas på rätt sätt.
  • Dosera cirka ett mått kaffe per kopp kaffe som ska bryggas, se graderingen på din bryggare.
  • Låt bryggaren göra sitt jobb och servera sedan kaffet omedelbart!

Tänk på att:

  • Prova i just din bryggare, vilken dosering som ger bäst kaffe.
  • En dålig el-bryggare ger dig ett kaffe med bitter karaktär och garvsyror eftersom det tar för lång tid att brygga kaffet då.
  • Servera alltid kaffet när det är nybryggt, redan efter en kort stund, börjar garvsyror att bildas och kaffet försämras då det utsätts för syre, kallnar med mera.
  • Förvara ditt kaffe i den förpackning du köpt det – förslutet så att minsta möjliga syre kommer åt kaffet och gärna i kylskåpet.
  • Om vattnet får mer än bara koka upp, försämras det och ger dig mindre gott kaffe!
  • För att kaffet ska bli gott när du brygger i en elektrisk bryggare krävs att vattnet i bryggaren har rätt temperatur på cirka 92–96 grader när det passerar filtret och cirka 80–85 grader när det hamnar i kannan. Det ska ta ungefär 6–8 minuter för kaffet att rinna igenom.