Info – Koppar

Allmänt
En funktionell och vacker kopp kan också den vara en viktig del i att servera en god espresso eller cappuccino. Våra leverantörer av koppar, porcellane d’Ancàp förstås men också Caffè Mauro, Universal med flera ser till att vi kan leverera de bästa lösningarna.

Det finns några grundläggande saker som är viktiga när det gäller koppar för espresso och espressobaserade drycker. Både espresso- & cappuccinokoppen bör vara gjord av tjockt stengods för att kunna värmas och hålla värmen så att man inte kyler kaffet när det hamnar i koppen. Man tappar ganska många grader och gör att espresson blir betydligt mindre njutbar, om man gör kaffet i en ljummen eller kall kopp!

Vill du läsa mer om material och koppar kan du besöka Ancàps website »

Espresso
När det gäller storlek och form, finns naturligtvis olika åsikter men man kan väl säga att en espressokopp ska vara ca 5–6, max 8 cl, stor. En normal espresso, cirka 3 cl (ibland möjligen 4 cl) ska kunna serveras i koppen så att endast drygt halva koppen är fylld. På detta vis har man möjlighet att njuta av de lättflyktiga aromämnen som finns i espressons crema.

En del föredrar rund botten inuti koppen medan andra menar att det är bättre med en något mer tvär kant.

Som kuriosa, bör sägas att endast en normal espresso (och ristretto), serveras i espressokoppen. Dubbel espresso, serveras i cappuccinokoppen! Inte helt riktigt säger du nu … med rätta! Naturligtvis serveras caffè coretto och ibland caffè macchiato med mera i espressokoppen också.

Cappuccino
Cappuccinokoppen bör vara cirka 16–18 cl, gärna inte större. Även här är det viktigt att det går att värma den före det att man gör espresson i koppen, så att slutresultatet också då blir bra.

Formen på cappuccinokoppen kan variera mellan rätt vid öppning och lite mindre vid, men personligen föredrar jag en vidare kopp då man kan hälla i ett krämigt skum på en större yta (istället för att lägga ett tjockt skumlock på toppen av den smala …).

Cappuccinokoppen används traditionellt till att servera: dubbel espresso, cappuccino (espresso/varm mjölk/skum) samt caffè latte (espresso och varm mjölk med lite eller inget skum).

Utanför Italien serveras ofta caffè latte i ett glas, cirka 30 cl, i form av en dubbel espresso, varm mjölk och ett litet skumlock som avslutning.