Grundaren av JB Coffeehouse, janne bonin (han skriver faktiskt sitt namn endast med gemena bokstäver!), har skrivit en fantastiskt bra bok utifrån hans och hans medförfattares stora passion för hantverket espresso.
Ur bokens förord:
Välkommen till ”Espresso hemma – på riktigt.” Välkommen att göra en riktigt god espresso. Som alla stora smakupplevelser är espresso en förvärvad smakupplevelse, och väl förvärvad kan man inte vara den förutan. Det är därför vi vill kunna brygga vår espresso hemma och njuta den när vi vill. Man dricker den ”naturell” eller mixar den till någon variant på espressomenyn…
Boken är skriven med utgångspunkt från det Italienska espressohantverket men naturligtvis beskrivs det faktum att man kan variera de olika parametrarna och skapa det som passar ens egen smak bäst… Likaså finns kapitel om botanik, koffein, kaffesorter, historik och naturligtvis om hur man skummar mjölk, allt för att ge läsaren en trevlig stund och förhoppningsvis en hel del ny kunskap.
Espresso hemma – på riktigt vänder sig lika mycket till nybörjaren som vill veta mer som till den mer vane som vill få mer kunskap och/eller en annan vinkel på redan förvärvade kunskaper… Vi är mycket noga med att påpeka det faktum att espresso inte är en statisk bryggmetod utan att de många parametrarna gör att olika resultat kan uppstå om man t.ex. bara ändrar bryggtemperaturen någon enstaka grad eller om man byter kaffesort… Alltså, med kunskaperna ur denna bok har man möjlighet att förstå vad som händer och göra förändringar som gör espresson ännu godare.
“Den är av tung kaliber och kommer att fungera som en orublig grund för alla andra böcker som må komma.
Den är precis, käll & informationssäkrad och passar in på kaffenördens hylla, bredvid stora lexikonsamlingen och i skolbänken.
Den är inte hypad, den är inte sexig, den är inte romantisk och den är inte poetisk, den förskönar inte och den babblar inte massa goja.
Den är en klassiker samma stund som den släpps, den är en referens, det är en faktabok, den är ett arkiv, den är sanning.
Den innehåller informationen ingen annan ger. Detta är en hemmabarista bok samtidigt som den passar på universitet.
Den har ett huvudsakligt innehåll som är fördjupningsbart!Den är respekt.”
DC – Daniel Chomieniec,
Master Barista, kaffenälskare av stor rang, flerfaldig finalist i Barista Cup(R)
“jag fick mitt ex igår. började läsa direkt. detta är utan tvekan en av de bästa böcker om espressohantverket jag stött på. kanske lite väl kortfattad för oss som är nördar, men å andra sidan utan onödiga sidospår som ibland kan vara lite störiga.
det märks också att boken bygger på ett äkta engagemang, och att det inte kompromissats med budkapet. än har jag inte hittat något tveksamt/konstigt/till synes felaktigt (vilket jag gjort i alla andra böcker jag läst). jag tycker också det känns väldigt trovärdigt att akademiker har faktagranskat de delar som ligger lite i periferin av vad en barista förväntas ha koll på (botanik, näringslära osv).”
Jemo – “kaffenörd” medlem på riktigtkaffe.se